Olen aloitteleva pienoisrautatie harrastaja. Blogin kautta pääset seuraamaan minun rautatien valmistumista.

tiistai 8. maaliskuuta 2016

Haaveesta todeksi

Vaihtelu virkistää sanotaan ja nyt on tullut sen aika. Nukkekoti saa siirtyä taka-alalle hetkeksi, ja minä paneudun pienoisrautateiden jännittävään maailmaan..

Haaveena on rakentaa pienois-Alaska, jossa on kaivostoimintaa sekä vuoria ja soliseva puro siltoineen. Osa radasta voisi mennä maan alle, ja pleksiseinän ansiosta näkisi mitä kaivostyöläiset tekevät siellä. Vuoren huipulla voisi olla vähän lunta, mutta muuten vallitsee lämmin kesäinen ilmasto. Vuoren rinteellä olisi kunnon hirsimökki. Ehkä pari telttailijaa ja nuotio jossain puron vierellä. Niin ja lohenkalastaja. Ja mustakarhu tietenkin, hui.
Tiedän, että haaveet tulevat muuttumaan matkan varrella, kun taidot tai tilanpuute estävät niiden toteutumisen. Mutta isosti pitää haaveilla, jotta lopputuloksesta tulee edes jonkinmoinen pienoisrautatie, eiks niin?

Onneksi apuna on pitkän-ajan junamies Eki, jolta uskaltaa kysellä mitä vaan. Ja hän, jos kuka niin tietää vastauksen. Olen liittyynyt myös FB ryhmään: Pienoisrautatieharrastus. Uudet ideat, sekä muiden pähkäily samojen asioiden kanssa tukevat harrastetoimintaa.

Jotta pääseet samalle aallonpituudelle kanssani, kerron mitä tiedän junista ja pienoisrautateistä näin ennen projektin alkua. Tarkistetaan päivtys sitten kun rata on valmis.
Tiedän, että junat kulkevat kiskoilla. On erilaisia junia: Diesel-sähkö-ja höyryjunia. Myös metrojunia. Ja possujunia huvipuistoissa. Ööö mitäs muuta? No junat menevät eteenpäin, en tiedä voiko juna edes peruuttaa?
Pienoisrautateitä voi tehdä eri mittakaavassa. Pienin on jotain ? kokoa, mutta minun rautatie tulee olemaan 1/87 H0. Tämä on yleisin mittakaava, luulisin niin.
Valmiina harrastekaupasta saa ihan mitä vaan: junia, kiskoja, taloja, siltoja, puita, ihmisiä, eläimiä, veneitä yms. Niin paljon kuin lompakko kestää. Mainittakoon myös, että pienoisrautatie ei ole mikään halpa harrastus. Pieni kierros kaupungilla: muutama hassu puu yli kymmenen euroa,  viisi pienenpientä ihmistä myös toistakymppiä, puhumattakaan junista.
Mutta minä haluan tehdä itse. En junia, enkä kiskoja, mutta maisemaa: niitä puita, taloja, siltoja jne. Tarkoitus on tehdä niin paljon itse kuin taidot riittävät. FB-ryhmässä näin, että niitä juniakin voi tehdä itse! Tai ainakin "kuoria", en tiedä voiko itse tehdä sitä moottoriosaa tai mikä se nyt onkaan nimeltään tehdä itse. Eiköhän se selviä.

Kerottakoon lukijoille myös salaisuus..en ole koskaan mennyt junalla Järvenpäätä pidemmälle. Siis Helsingistä. En tiedä miltä ravintola-tai makuuvaunu näyttää livenä. Ehkä olisi aika sivistää itseään? Kuitenkin olen aina haaveillut semmoisesta Luxus? luokan junamatkasta halki kauniiden maisemien, jylhien vuorien läpi, jossain päin maailmaa. Istuisin nenä ja kamera kiinni ikkunassa kuvaten, shamppanja lasi pöydällä..
No näillä tiedoilla siis aloitetaan :)

1 kommentti:

  1. Pienin mittakaava on 1:450. Veturit voivat mennä kumpaakin suuntaan ja niihin voi kytkeä erilaisia vaunuja. Poikkeuksena EMU:t (Sm) ja DMU:t (Dm).

    VastaaPoista